svētdiena, 2009. gada 6. decembris

It's Christmas in the air

Čau, mīlīši Priecīgu Jums otro Adventes svētdienu. Ceru, ka jūsu galā tā izskatās jaukāka nekā šeit - visu dienu pelēks, vēss un līņā. Ja ziema šeit tiešām pienāks, es ļoti apvainošos, esmu jau paguvusi pierast pie siltā laiciņa un nu nemaz nevēlos no tā atvadīties. Bildē redzams mūsu Adventes vainags turku stilā. Tā kā šeit skujas atrast bija pagrūti un tā arī nesaņēmāmies pieiet pie dīvaina paskata skujkoka parciņā un brutāli nolauzt zarus, īstenojām maigāku misiju un pirms nedēļas nakts aizsegā gājām pakaļ ogu zariem. Kas tās par ogām nezinu, taču dabā izskatās skaisti oranžas un sakalstot kļūst līdzīgas mūsu pīlādžiem.


Zvaniņš skan, zvaniņš skan, Ziemassvētki brauc! Un tie tiešām brauc! Pirms nedēļas skumu par to, ka Ziemassvētki Stambulā būs jāizdomā pašiem, taču jau nākamajā dienā pēc Adventes svētdienas uzgājām pirmo rotājumu virs telefonu veikala.


Kādu rītu mūsu ielā ieraudzīju onkuli, kurš šādos ratos vilka "gandrīz Ziemassvētku eglītes". Kodu pirkstos par to, ka vislabākajos brīžos man nekad nav līdzi fotoaparāta, tāpēc ļoti nopriecājos, kad ieraudzīju tos uz kādas no Kadikojas ielām. Ratu stūmējs droši vien kaut kur dzēra čaju, bet kāds cits vīrs laipni izpalīdzēja, mājot ar rokām, lai mašīnu vadītāji pagaida, kamēr es nofotografēju. Mīļi.


Šī egle ir nolikta pie saldējuma un vafeļu kafejnīcas, par kuru pāris reižu esmu rakstījusi. Tā ir viena traka vieta - nepietiek ar to, ka tur vienmēr nepiedienīgi labi smaržo, cilvēki našķojas tikpat kārdinoši kā Breds Pits filmā Ocean's eleven ēd hamburgeru, tagad tur arī nolikta smukākā mūsu puses egle, smieklīgs salavecis un citi jancīgi rotājumi! Labs triks, bērni pie tās egles līp kā mušas pie medus, bet ko mammām darīt? Nopirkt vafeli, kuru bērns ierauga, kad pirmais prieks par egli pārgājis. Man šķiet, ka Mārim drīz būs jādara tāpat :)


Šo eglīti ieraudzījām kādā mazā ieliņā netālu no pludmales. Ne tur veikalu, ne kafejnīcu. Pie vienas mājas aug milzīgs kaktuss, tālāk palma, bet tuvāk liela egle, kurā ieķēries viens bumbulis. Nez, šogad ielikts vai arī palicis no pagājušā gada?


Tā kā šeit skujkoku nav daudz un ne visi grib stutēt augšā mākslīgās egles, veikalu tirgoņi vienkārši izpušķo kokus. Manuprāt, tīri smuki. Šī bilde uzņemta uz Kadikojas krutākā rajona - Bagdādes ielas, uz kuras atrodoties visu sevi cienošu zīmolu veikali, pa kuru braucot varen smalki automobiļi un maršējot smalki ļaudis. Par šo ielu internetā rakstīts, ka obligāti jāredz - esot skaista un eiropeiska. Arī Mārim turki esot prasījuši, vai jau Bagdādes ielu apskatījis. Mēs to skatījām kādas četras stundas (aptuveni 6 km gara) un, tā ļoti godīgi sakot, neko dikti skaistu neieraudzījām. Toties pa ceļam uz turieni sabildējām daudz daudz kaķu, kuru bildes es noteikti jums parādīšu.


Bulciņu un cepumu veikals un Ziemassvētku lampiņas, nu kur vēl labāka kombinācija?


Ansīša un Grietiņas cepumu mājiņa.


Vesels veikals ar Ziemassvētku rotājumiem, no ārpuses nedaudz atgādina Stockmann mājas preču nodaļu šai laikā, taču, kad iegājām iekšā, nosmējām, ka uz šejieni laikam sūta visbezgaumīgākos Ziemassvētku rotājumus, kurus pārdot nabaga ārzemniekiem par baisām cenām.


Šajā bodītē ir iegādāta mūsu Ziemassvētku eglīte. Jā, tas ir noticis. Es atbraucu uz Stambulu un man iepatikās visi Ziemassvētku štruntiņi, par kuriem iepriekš raucu degunu. Še tev :)


Un lūk arī viņa. Mūsu eglīte. Vai nav burvīga? Ticiet vai nē, bet tā piešķir mūsu ūķim pamatīgu mājīgumu. Un ir tik forši nākt mājās un pa logu ieraudzīt tās jautrās gaismiņas. Tagad viss rajons zinās, ka te dzīvo cilvēki, kas svin Ziemassvētkus.

Es tikai nesaprotu vienu lietu. Jaungadā mums turki teica, ka viņi nesvin Ziemassvētkus, taču, protams, tūristiem par prieku šur tur uzliekot pa kādai eglītei. Bet mēs dzīvojam Āzijas pusē, kur vienīgie ārzemnieki ir Erasmus studenti, un stipri šaubos vai veikalnieki pūlas viņu dēļ, pie tam egles un rotājumi ir redzami arī pa dzīvokļu logiem, puķu tirgotavās un pa kādai arī frizētavās, kurās, es galvoju, neviens tūrists kāju nespertu. Inut, varbūt tu kaut ko zini par turku attiecībām ar Ziemassvētku eglīti un vecīti?

Šie mazie un lielie rotājumi ļoti palīdz noskaņoties Ziemassvētkiem, kas šogad sanāk krietni grūtāk nekā citreiz. Joprojām nedaudz ceru uz Ziemassvētku brīnumu un iespēju nosvinēt Ziemassvētkus tur, kur pienākas, mājās, pie ģimenes.

7 komentāri:

  1. Paldies par interesanto ekskursiju! Noskaņa ir :)

    AtbildētDzēst
  2. superīgs vainadziņš un eglīte!!! Redz, risinājumu vienmēr var atrast, pat islāmticīgā valstī, kur tipa nesvin Z-sv.

    AtbildētDzēst
  3. Nu es tak teicu, ka tā noteikti nebūs, kā baiļojies. Kur ta Stambula liksies bez Ziemassvētkiem un sezonāliem rotājumiem? ;) Priekā!

    AtbildētDzēst
  4. Vaiii cik forsha ekskursija! Paldies! Pilnigi cita Stambula atkal! Ja sestdien bus jauks laicins, planojaam uz Modu braukt rudens lapaas bildeties, bet saak izskatities, ka nokaveets, un jabrauc egliitees bildeties! Man ari sagribejas uztaisit savu Ziemassvetku galeriju, tik vispirms jaatrod laiks un pasi Ziemassvetki sini pusee ;-)

    Manejie neviens Ziemassvetkus nesvin, bet ciena tos, kas svin, nosutot sms :-)) Par veciti un rukisiem manam tuvakajam cilvekam pec mana stasta ir viedoklis, ka tas ir despots un vecaku manipulativs ierocis (a es tik pastastiju, ka mamma teica, ka decembrii jaklausa, jo rukisi skatas, a ja neklausisu, vecitis davanu nenesis :P).

    Vel ir versija, ka varbut tajos dzivoklos/frizetavas pa kadam krievam? Kam laikus patik sakt svineties? Jo to jau te tomer padaudz, kaa izraadaas. :-)

    Draugi neko daudz nezina par Zsv, stastu, ka lidzigi kaa vinju bairamaa, mes braucam pie gimenem, n ir 9 eedieni un Kristus. Un tad man pajautaja, a kapec krieviem Kristus dzimst 6.janvari un es peksni nevareju atcereties, kapec. Aa, un praktiskas dabas piebilde - vini Jaunaja gada davanas nedavina viens otram. :-)

    AtbildētDzēst
  5. Paldies par info ;)
    Mārim viens turks stāstījis, ka viņi Ziemassvētkus nesvinot, taču viņiem patīkot, kā izskatās tās eglītes ar krāsainajām lampiņām, tāpēc saliekot logos, lai citiem un pašiem prieks. Un tam turkam arī esot eglīte mājās....dīvaini :) kaut gan, ja viņi bairanā, piemēram, viens otram baklavas, nevis aitas dāvinātu (ceru, ka šobrīd nezaimoju), es arī labprāt piedalītos :)
    A viņiem ir kādi kolektīvi svētki, kad tās dāvanas dāvina, nez?

    AtbildētDzēst
  6. Es tikko Haticei prasiju, kapec eglites ir tur, kur nesvin un vina teica tiesi to pasu - ka visi gaida Jauno Gadu ar priecigam parmainam un patik ka izskatas eglites ar lampinam un lampinas :-))

    A par eglitem un bayram un zaimosanu - Hatice jau septembri izdomaja, ka viss ir cool - vini ziedo aitas, kristiesi ziedo eglites :D Jo vinai likas nezeligi kocinus sitaa skaadet katru kadu!

    Nez, par tam davanam... skiet, ka ne, ja taa patinu filmu par gadu. Tikai tik cik saldumus bayramos.. Tie divi bayrami ko piedziivojaam ir lielakie kolektivie svetki, ash zhel, daudz brivdienas bija, nu lidz septembrim nespiid..

    AtbildētDzēst
  7. Ak, un Adventes vainags jums pa pirmo! :-)

    AtbildētDzēst